Adam Moss, redaktør i New York og Anna Wintour, mer kjent redaktør i Vogue.
Begge mottok priser for sine publikasjoner under Nationa Magazine Awards 2013.

 Det var deilig å feire bransjen litt i Bergen i går, men vi er ikke alene om å premiere god magasinjournalistikk. Den 2. mai kåret American Society of Magazine Editors (ASME) det beste i USA. Hele listen finner du her, men der er ingen begrunnelser.

Nyeste utgave. Her kan du se hva bladet inneholder.

Årets magasin er New York. De lager alltid fantastiske cover, har en nettside full av interessant stoff, både for meg som ikke bor der, og etter sigende også for de som bor der. En dag skal jeg lese bladet.

National Geographic vant klassen for nyhets-, sports- og underholdningsmagasiner. Vogue ble årets moteblad, mens Martha Stewart Living ble årets livsstilsmagasin. At Vogue holder stand imponerer meg minst like mye som at Elle klarer det her til lands.

Nyeste utgave. Carey Mulligan har hovedrolle i Baz Luhrmann-filmen
Great Gatsby, som alle venter på og snakker om.

I USA er ikke blader det samme som i Norge – der skiller de ikke mellom fagblader, hvor en interesseorganisasjon betaler for utgivelse, og komersielle blader, der kjøperen i hovedsak betaler for utgivelsen. Blad er blad.

Outside ble kåret til årets nisjeblad – litt av en nisje, verden der ute. 🙂 Bladet har et opplag på nær 700 000… Nåvel. The Paris Review ble kåret til årets litterære, politiske og profesjonelle magasin, mens Pitchfork ble årets magasin på nett. Altså ikke årets nettsted, slik vi driver med, men årets digitale magasin. Verdt å merke seg. Et annet nettmagasin, Slate, fikk pris for kommentar-journalistikken sin.

Time fikk årets design, National Geographic årets fotografi generelt, mens W fikk prisen for årets beste reportasjefotoserie.

Good Kate, Bad Kate av Steven Klein for W mars 2012.

Etter bladene kom reportasjene, seksjoner og spesialutgaver. Deretter priser for nettside, video og mulitmedia – alt innenfor magasiner, ingen aviser. Jeg understreker dette fordi det er så forskjellig hva man legger vekt på når man lager nyhetsjournalistikk og magasinjournalistikk. Ikke sant?

Til slutt er det egne priser for god skrivekunst! Både reportasje, kritikk, ledere og kommentarer blir priset, og fiksjon! Det er så bra!

Vinneren i kategorien reportasje inkludert portrett er fantastisk lesestoff, og vel verdt tiden det krever å lese ferdig. Pamela Colloff fikk prisen for sin fortelling om Michael Morton, som ble fengslet for å ha myrdet sin kone, selv om det ikke fantes bevis eller motiv. Historien er en bok verdig! Saken sto i Texas Monthly – et blad om livet i Texas, kjent for bitende politiske kommentarer og lange reportasjer, som denne.

Les saken Innocent Man her – den er i to laaange deler, så sørg for god tid.

Ingen ringere enn Stephen King vant i kategorien fiksjon, for saken i septemberutgaven av Harpers Magazine, Batman and Robin Have an Altercation. Du kan lese saken via linken, men ikke gratis. (!) NB: Harpers Magazine må ikke forveksles med mer kjente Harpers Bazaar (begge er oppkalt etter samme utgiver). Førstnevnte er det eldste general interest magazine – i mangel av et godt norsk uttrykk – i USA. Det er kjent for såkalt fortellende jouralistikk i lange artikler og politiske kommentarer.

Reportasjen av Chris Heath i mannebladet GQ om fyren som slapp løs sin samling av 51 ville dyr er også verdt en titt: 18 Tigers, 17 Lions, 8 Bears, 3 Cougars, 2 Wolves, 1 Baboon, 1 Macaque and 1 Man Dead in Ohio.

Her er forresten vinnerne i Britis Media Awards, mindre spennende synes jeg – forstår egentlig ikke helt hvem som står bak denne utdelingen.