Podcast Serial

[Podcasts are storytelling] that incorporates 21st century technology, but derives its power from the oldest communications technology known to man – the human voice.

Jason Gots, Big Think

The future of radio is here, and it´s awesome.

David Pierce, The Verge

Det er lenge siden 1978, da The Buggles påpekte at “Video killed the radio star.” Så lenge, faktisk, at påstanden “Pictures came and broke your heart, put the blame on VCR” blir latterlig. Videospilleren er en museumsgjenstand, men radioen har utviklet seg og lever videre i beste velgående. Så godt, faktisk, at vi kan snakke om radioens revansj over video. I alle fall om du bytter ut ordet radio med podcast.

Podcasts er streamet radio. Teknologien har vært i bruk lenge, men først nå tar det av. Vi kan i stor grad skylde på Serial. Hvis du ikke har hørt Serial, har du gått glipp av en essensiell del av mediehistorien. Hvis du har hørt den, er du garantert en av dem som surfer på podcast-bølgen nå.

Men hvor stor er denne bølgen? Er den så stor, at jeg kan påstå at podcaster “dreper” video? Eller blir podcast-teknologien også en museumsgjenstand om noen tiår?

Fordelen med podcast-teknologien er at den er billig, enkel å bruke og lett tilgjengelig. Derfor kan alle som vil lage en podcast og distribuere den over internett. For bare et år eller to siden var omkvedet i mediebransjen at podcastere var for radio hva bloggere er for aviser og YouTube for tv. Men det er en forskjell, nemlig at de store radiokanalene satte seg ikke ned og ventet på at podcaststjernene skulle ta markedet. De lagde i stedet sine egne podcaster. Mange av dem er så bra, at de færreste av oss gjør store anstrengelser for å finne de alternative stemmene. Eller som Richard MacManus skriver i den treffende artikkelen Radio killed the Podcasting Star:Where is the Ariana Huffington of podcasting?”

Men podcaster er i sin barndom, det er fortsatt tid for nye stemmer å vokse fram. Jeg har trua. For det er en annen fordel med radio, nemlig at den har flere arenaer enn video. Prøv å se YouTube mens du klipper gresset, så skjønner du hva jeg mener.

Når dette er sagt, synes ikke jeg at spørsmålet om teknologi er så interessant. Jeg tror Jason Gots er inne på noe i sitatet øverst her: Radio – enten den er streamet eller ikke, mainstream eller alternativ – baserer seg på den eldste kommunikasjonsform vi kjenner, nemlig stemmen. Og selv om det er stemmer i video/tv også, så greier ikke video å skape et så intimt rom som radio gjør. Når du lytter til radio skreller du bort all overflødig informasjon, og det er en stor fordel i dagens informasjonstrette samfunn.

Ergo min påstand: Radio kills the video star.

Mine favoritt-podcaster (minus Serial, som allerede er nevnt):
  1. This American Life
  2. Ted radio + radiolab
  3. MediaPuls
Disclaimer: Jeg mener ikke at video vil dø ut. Bare at radio dør heller ikke, men tvert imot er megahot i dag.